Poetin eindelijk uitgebluft?

Johanna Granville.Playing Poker with Putin

Afgelopen dinsdag was het dan zover. Na maandenlang, misschien wel jarenlang, een knap staaltje van poker te hebben gespeeld, moest president Poetin zich eindelijk in zijn kaarten laten kijken. En wat bleek: hij had geen Royal Flush in zijn handen. Turkije besloot als eerste land sinds jaren om de provocaties van Rusland niet langer te pikken en militair te reageren. Rusland keek toe en bleek niet in staat om met harde hand te reageren. Blijkt Rusland hiermee al die tijd blufpoker te hebben gespeeld en heeft Poetin nu zijn hand echt overspeeld?

ukraine-flags-2

Op 18 maart 2014 nam Rusland nog met veel machtsvertoon de Krim in. De Europese grootmachten stonden met hun mond vol tanden en hadden geen idee hoe te reageren op deze agressieve Russische expansie politiek. Wat volgde was twijfel binnen de Europese Unie en uiteindelijk een aantal beperkte (economische) sancties die weinig indruk leken te maken op Poetin. Die had de smaak te pakken en probeerde vervolgens door te stoten richting Oost Oekraïne. Hier bleek Poetin tot op heden nog niet succesvol, maar het was duidelijk dat Rusland zich weer als een wereldspeler, in plaats van regionale macht, etaleerde. Daarmee zag het zich gelegitimeerd om ook in het Midden-Oosten een hoofdrol proberen te gaan spelen.

Vladimir+Putin+Recep+Erdogan+Opening+Ceremony+i7da0giPMkVl

De overeenkomsten tussen Poetin en Erdogan zijn groter dan op het eerste gezicht zou worden gedacht. Beiden hebben de steun van de traditionele en vooral gelovige stroming in hun land en belangrijker nog: beide leiders hunkeren terug naar de gloriedagen van hun beide landen en zien hun landen als grootmachten in de wereld. Poetin ziet Rusland als het centrum van een groot Euraziatisch rijk terwijl Erdogan terug verlangt naar het Ottomaanse Rijk. Dit verklaart ook waarom beide landen zich niet laten afschrikken door de ander en het wachten was wie het eerste van zich af zou bijten. Wat betekent dit nu voor het Wesen en de NAVO? Wat als Europa wel direct militair had gereageerd toen Rusland de Krim in nam? Hadden we toen niet veel ellende in Oost Oekraïne voorkomen? Laat het Westen Erdogan daarom als voorbeeld nemen en zelf ook wat vaker ‘cojones’ tonen: dat lijkt de beste strategie in het huidige politieke stierenvechten.

Madrid_Bullfight

About Wiek

Wiek studied International Political Economy, has lived in Venezuela and currently works for a Dutch multinational