Tijd voor Venezuela om kleur te bekennen

Rood of Wit? Dat is de keuze waar Venezolanen vandaag voor staan tijdens de verkiezingen voor het Asamblea Nacional (parlement). De oppositie (wit), verenigd in de de beweging MUD, staat op voorsprong en lijkt de regeringspartij PSUV te gaan verslaan. Iedereen wacht in spanning af hoe president Maduro op deze verkiezingsuitslag zal reageren. Het lijkt erop dat hij zijn macht niet zonder slag of stoot zal delen.

epa03645816 Handout photo released by Miraflores Press on, 30 March 2013, showing Venezuelan acting president Nicolás Maduro waves during an event in the Venezuelan city of Barinas. Venezuelans will elect their president next 14 April. EPA/MIRAFLORES PRESS / HANDOUT HO EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
[Zitten President Maduro die de populaire Chávez opvolgde in 2013 nadat hij overleed aan kanker]

Vandaag zijn de vijfjaarlijkse verkiezingen en de Chavista’s (rood) dreigen voor het eerst sinds 1998 geen meerderheid te behalen. Als dit morgen werkelijkheid zal zijn, dan staat president Maduro voor een enorme uitdaging. Sinds Hugo Chávez voor het eerst aan de macht kwam in 1999, is de oppositie constant weggezet als illegitiem. In de ogen van de Chavista’s (aanhangers van Chávez en zijn socialistische partij) bestaat de oppositie uit fascisten die zich laten leiden door de imperialistische onderdrukker, de Verenigde Staten. De Chavista’s claimen een Bolivariaanse revolutie uit te voeren en de macht terug te geven aan de bevolking. De regering heeft over de jaren steeds meer macht naar zich toegetrokken en belangrijke instituties als de media en gerechtelijke macht zijn voor een groot deel in handen van de regering gekomen. De socialistische partij van president Maduro (die de inmiddels overleden Chávez opvolgde in 2013) heeft in de afgelopen 15 jaar de macht nog niet hoeven delen. Het is daarom spannend hoe Maduro hier mee om zal gaan. Twee weken geleden is oppositieleider Luis Manuel Diaz nog op verdachte manier vermoord en eerder gaf Maduro nog aan dat als de revolutie mislukt, er een slachting zal plaatsvinden. De slogan van de partij “socialisme of de dood” is daarom weinig hoopgevend.

patria_socialismo_o_muerto

Zo’n 85 procent van de Venezolanen is ontevreden met de huidige situatie in het land en de afgelopen jaren zijn al meerdere opstanden geweest om de woede te uiten. Dit heeft alles te maken met de economische aftakeling die het land het afgelopen decennium heeft ondergaan. Ook dit jaar zal het BBP met nog eens 10 procent dalen en is de inflatie gestegen tot zo’n 150 procent. De Venezolaanse munt is waardeloos buiten de landsgrenzen, er zijn grote voedsel- en medicijnentekorten en voor jonge Venezolanen is er weinig perspectief op een (goede) baan. Onder president Chávez stond de olieprijs nog boven de 100 dollar, maar met de huidige olieprijs van rond de 40 dollar is het land in grote economische problemen gekomen. Waar de bevolking in eerste instantie nog blij was met een president die opkwam voor de arme bevolking, is de algemene opinie inmiddels volledig omgeslagen. Nog maar zo’n 25 procent steunt president Maduro en mensen zijn klaar met de teksten en uitspraken over de zogenaamde socialistische revolutie.

47410662.cached

Ondanks verwoede pogingen van de regering om de verkiezingsuitslag in haar voordeel te beïnvloeden, lijkt een overwinning inmiddels zeker voor de oppositie. De oppositie leidt in de met zo’n 25 tot 35 procent punt en de twijfel lijkt alleen nog te zijn of de oppositie een tweederde meerderheid zal behalen. Hiermee krijgt het de mogelijkheid om bijvoorbeeld vervroegde presidentsverkiezingen te organiseren. Anders zullen deze in 2018 plaatsvinden en tot die tijd zal president Maduro aan de macht zijn. Laat dit een moment zijn voor de regeringspartij om niet meer het monopolie op de waarheid te claimen en met de oppositie in gesprek te gaan. Op die manier kan deze verkiezing een nieuw startpunt betekenen in de tot nu toe roerige Venezolaanse geschiedenis.

About Wiek

Wiek studied International Political Economy, has lived in Venezuela and currently works for a Dutch multinational